Traditii de martisor in jurul lumii

Am prins sarbatoarea martisorului in Bulgaria si mi-a placut foarte tare ca in centrul orasului Veliko Tarnovo, toti copacii erau impodobiti cu sute de martisoare.

Desi nu am reusit sa ajung fizic si in alte tari unde se sarbatoreste Martisorul, am calatorit virtual cu ajutorul resurselor disponibile pe internet.

Iata ce am aflat:

In Bulgaria se sarbatoreste MARTENIA/MARTENITSA. Bulgarii poarta martisorul ca sa o imbuneze pe Baba Marta, o batrana nu foarte prietenoasa si schimbatoare la fel ca primele zile de primavara. Bulgarii poarta martisorul ca pe o amuleta care ii protejeaza pe oameni de spiritele rele. La finalul lunii martie, martisoarele se pun in copac si oamenii isi pun dorinte.

In unele regiuni, oamenii pun martisorul sub o piatra in gradina si il verifica a doua zi, in functie de insecta pe care o vad in apropierea martisorului vor stii cum va fi starea lor de sanatate in anul urmator. Daca vad o larva sau un vierme, vor avea un an sanatos. Daca vad o furnica inseamna ca vor avea un an bun, dar vor munci din greu. Un paianjen este semn ca persoana respectiva nu se va bucura de un an prea bun.

Conform tradiei, in Macedonia martisoarele sunt purtate doar de catre copii in perioada 1-9 martie. Pe 9 martie martisoarele sunt legate in pomii fructiferi ca sa fie roditori.

Una dintre traditii spune ca martisoarele se daruiesc si niciodata nu trebuie sa le cumperi pentru tine insuti. MARTINKA este denumirea sarbatorii.

In Albania, sarbatoarea martisorului se numeste VERORE, “prima zi de primavara”. Martisorul se poarta in piept pana la aparitia primelor randunici care aduc cu ele primavara. Pe 1 martie, majoritatea albanezilor, in special tinerii, poarta la mana bratara numita “verore” si este formata din 2 fire: rosusi alb. Traditia spune ca atunci can dvezi o randunica trebuie sa legi snurul bratarii de un copac pentru ca pasarile isi sa construiasca cuibul.

Moldova are traditiiles imilare cu ale noastre. Impreuna cu martisorul se ofera adesea si flori. Arheologii au descoperit in Republica Moldova obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate martisoare. Ele au forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, insirate pe ata, pentru a fi purtate la gat.

Si Grecia are sarbatoarea martisorului, aceasta se numeste MARTIS, care in limba greaca inseamna martie. Martis inseamna: vitalitate, sanatate, curaj s idragoste; valori similare si cu cele din traditia noastra. De 1 martie exista obiceiul popular de a purta o bratara, din snur alb sirosu, fie la mana, fie la picior. Conform traditiei, cele 2 culori reprezinta: rosul pentru culoarea obrajilor si al sanatatii si albul este simbolul tenuluisi al puritatii. Se spune ca purtarea bratarii ii protejeaza pe cei care o poarta de primele arsuri ale soarelui de martie. Bratara se poarta pana la finalul lunii martie sau pana la Sarbatoarea Pastelui, in functie de zona.

O primavara minuntata!

Surse:

https://www.universal-translation-services.com/facts-about-martenitsa-bulgaria-traditions/

https://theculturetrip.com/europe/greece/articles/martia-the-balkan-traditions-of-spring/

https://www.mywanderlust.pl/martenitsa-the-spring-celebration-in-bulgaria/

http://www.macedoniancuisine.com/2017/03/martenitsa-for-happiness-and-health.html

https://www.itinari.com/officially-spring-in-albania-f7kl

https://www.ziuaveche.ro/cultura-religie/cultura/1-martie-martisorul-la-romani-bulgari-si-albanezi-77580.html

https://kaliparos.com/buon-mese-martis/

Recommended Articles