Legenda martisorului pentru copii (adaptare)

Circula foarte multe legende despre originea martisorului, unele vorbesc despre Baba Dochia si fata sa vitrega, altele despre lupta cu zmeul si zanele anotimpurilor.

Dintre toate cele pe care le-am citit, mi-a placut legenda martisorului legata de zana primavara si care mi s-a parut potrivita pentru Sofia.

Regasiti mai jos, adaptarea pe care am facut-o:

A fost o data ca niciodata…o poveste despre 4 zane pline de magie care intruchipau cele 4 anotimpuri: Iarna, Primavra, Vara si Toamna. Ele traiau intr-un tinut foarte, foarte indepartat si coborau pe pamant cate 3 luni pe an ca sa presare magia lor unica.

Iarna aduce: zapada, zile mai scurte si frig. Primavara vine cu flori, buburuze, fluturi si temperaturi mai blande. Vara e calda, aduce soare si zile lungi si senine. Toamna picteaza toata natura in culori aramii, pasarile calatoare pleaca in tarile calde si sulfa peste noi un aer mai rece.

Spre sfarsitul iernii, cand zana Iarna se pregatea sa plece, luand cu ea: zapada, zilele scurte si frigul, zana Primavara, care se pregatea sa coboare pe pamanat, a observat la marginea unei paduri un  ghiocel mic si plapand care incerca sa scoata capul de sub zapada. Micutul ghiocel a incercat sa dea singur zapada la o parte…..dar, zana Iarna a suflat peste el vant si ger… si micutul ghiocel a inghetat.

Vazand toate acestea, zana Primavara a coborat pe pamant si a acoperit ghiocelul cu mainile sale calde, insa atunci cand l-a curpins s-a ranit la un deget si a inceput sa sangereze putin. Din degetul ei cald a cazut peste ghiocel o picatura de sange si acesta….si-a revenit imediat ca prin magie. De atunci, in mod simbolic, rosul si albul sunt culorile traditionale ale martisorului care marcheaza si prima zi de primavara.

O primavara minunata!

Recommended Articles