Tipuri de carti de citit pentru copii (2-5 ani)

Pentru ca se apropie Ziua Internationala a Cititului Impreuna #Zici (World Read Aloud Day) care se sarbatoreste in fiecare an pe 2 Februarie am facut o lista cu tipurile de carti pe care le-am descoperit noi de-a lungul timpului si pe care le citim impreuna de la varsta de 2 ani.

Imi place sa o expun pe Sofia la tipuri cat mai diferite si cred ca fiecare isi are rostul ei in educatia timpurie.

Iata 10 tipuri de carti pentru copiii cu varsta intre 2-5 ani (in functie de continutul lor si de interesul celor mici ele pot fi citite si mult peste 5 ani) pe care le-am descoperit noi:

1.Carti de cautare: sunt carti fara cuvinte si care au foarte multe detalii vizuale pe care cei mici trebuie sa le descopere ca sa inteleaga firul narativ. Aceste carti sunt ideale pentru: antrenarea spiritului de observatiei, a atentiei la detalii si a imaginatiei. Din aceasta categorie va recomandam : Seria –Hoinari prin anotimpuri– si A disparut tortul si Picnic cu tort de T. T. Khing aparute la editura Frontiera.

Carte de cautare: A disparut tortul – Editura Frontiera
Carti de cautare: Hoinari prin anotimpuri

2. Cartile cu poezii : pe langa dezvoltarea vocabularului, rima poeziilor ii ajuta sa isi coordoneze intonatia si ritmicitatea. Sofiei ii plac “Rime cu aripioare” care are intamplari haioase si ii ajuta pe cei mici sa afle informatii despre mediul inconjurator

3. Carti cu poeme: eu ii prezint Sofiei poemele ca fiind povesti in versuri si imi place sa i le citesc cu intonatie si pe voci diferite ca sa ii captez atentia la firul narativ si din cand in cand ne oprim sa si memoram cateva pasaje. Favoritul nostru este Roșcată-ca-Arama și cei șapte șoricari care este unul dintre marile poeme pentru copii ale Ninei Cassian

Roșcată-ca-Arama este mama a șapte pui de șoricar: Sugiuc, Croc, Trigon, Morcovel, Nisipica, Săbiuța și Nasulina. Așa cum se întâmplă la căței, puii sunt dați spre adopție – toți, cu excepția Nasulinei, care rămâne cu mama. Cu toții se reunesc o dată pe an (pe 31 februarie!) și își povestesc aventurile.
https://editurafrontiera.ro/produs/roscata-ca-arama-si-cei-sapte-soricari-nina-cassian-andrei-tache/

4. Carti cu sunete au un farmec aparte si le-am introdus inainte de 1 an, cele mai indragite sunt cele de la Usborne pentru ca redau fidel sunetele si sunt educative. In plus, o parte dintre aceste carti pot fi folosite si pe post de carti de cautare.

5. Carti cu Ghicitori: mie mi se par ghicitorile a fi o invitatie la joaca care ii capteaza pe cei mici si ii provoaca sa gandeasca si sa fac asocieri logice atunci cand cauta rezolvarea. Una dintre cartile cu ghicitori interesante este Ghici cine sunt – Viata in Padure care are si un sistem flip-flap pentru a scoate in relief raspunsul la ghicitoare.

6. Cartile cu pictograme: pe acestea le-am introdus recent, dupa 4 ani, si sunt excelente pentru “cititul” impreuna pentru ca cel mic contribuie alaturi de parinti la citirea textului.

7. Carti cu benzi desenate : inca suntem la inceput cu descoperirea acestui gen de lectura, insa Sofia studiaza atent fiecare sectiune in parte si cauta cat mai multe detalii. Momentan avem doar o carte in limba engleza pe care inca o exploram impreuna.

8. Cartile cu ferestre : sunt acum in topul preferintelor Sofiei si fiecare carte este o avetura in sine, In plus, pe majoritatea cartilor cu clapete le “citeste” acum singura si isi face propria poveste. Una dintre cartile indragite este Hide and seek pig, scrisa de Julia Donaldson si ilustrata de catre Axel Scheffer

9. Cartile cu pop-up : au o magie aparte pentru ca sunt ca o mica scena de teatru si anima foarte mult povestea. Noi avem cateva de la editura Girasol si ne place sa facem scenete pe baza lor.

10. Cartile de tip enciclopedii: sunt carti de un real ajutor pentru parinti si foarte utile pentru micutii curiosi care afla foarte multe informatii pe intelesul lor. Noi avem cateva din seria National Geographic Kids si imi plac foarte tare ca au imagini foarte frumoase si cateva extraordinar de frumoase de la editura Frontiera

O excepțională enciclopedie ilustrată, cu dimensiuni gigant. Toate informațiile sunt însoțite de planșe uriașe, ilustrate în culori vibrante. Editura Frontiera. https://editurafrontiera.ro/produs/albinele-piotr-socha/
O frumoasă carte despre copaci, anotimpuri și natură. Editura Frontiera
https://editurafrontiera.ro/produs/copacul-meu/

Spor la cat mai multe lecturi captivante!

Recommended Articles