Multumesc, domnule profesor

Cartile sunt pentru noi un mijloc prin care descoperim lumea impreuna: cuvinte, emotii, actiuni si multa magie, o magie pe care doar intre copertile cartilor o poti gasi.

De aceasta data, am descoperit una dintre cele mai emotionante carti ale Patriciei Polacco, “Multumesc, domnule professor!”, (https://editurafrontiera.ro/produs/multumesc-domnule-profesor/) o carte in care se simte emotia autentica a autoarei care vorbeste despre propria ei experienta cu dilexia si cu bulling-ul din vremea copilariei. Povestea este actuala prin profunzimea mesajului pe care il transmite si prin raza de speranta pe care o sadeste in fiecare dintre noi…. putem fi….mai buni, mai emaptici, mai toleranti si mai implicati in tot ceea ce facem. Pentru mine cartea a fost o oportunitate sa discut cu Sofia despre:

  • diversitate si acceptanta, ca suntem diferiti si ca nu este frumos sa radem de cei din jurul nostru indiferent de cum este cel de langa noi
  • bulling, cum reactioam atunci cand cineva rade de noi si ne jigneste
  • recunostinta si despre cat este de important sa spunem “Multumesc!” celor care ne ajuta
  • implicare atunci cand identificam situatii in care putem sa ajutam si sa facem bine
  • procesul de invatare: i-am povestit cum am invatat eu de-a lungul anilor cu ajutorul: parinitilor, bunicilor si a cadrelor didactice. Una dintre amintirile la care m-a intors in timp a fost despre bunicul meu care m-a invatat sa numar si sa desenez cu ajutorul cucilor, pasari pe care le aveam in preajma casei in care am copilarit si care ne-au fost parteneri de joaca in perioada prescolara.

“Multumesc, domnule profesor” o are in centru pe Trisha, care este chiar autoarea, si care isi doreste foarte mult sa citeasca, insa…literele nu se leaga in cuvinte si propozitii care sa aiba sens. Desi este incurajata de catre bunica sa “Esti cea mai desteapta, isteata si draga fiinta de pe pamant”, Trisha nu reuseste sa descifreze misterul literelor, anii trec si ajunge in clasa a cincea si cititul nu este deloc mai prietenos pentru ea, asa ca… incepe sa creada despre ea ca “este grea de cap”. Pe langa propria suparare si neputinta, Trisha trebuie sa faca fata si comentariilor rautacioase care vin din partea colegilor care rad de ea si o jignesc “cap sec” “tolomaca”, cuvinte grele care o fac pe Trisha sa isi doreasca sa nu mai mearga la scoala. Cand trece in clasa a cincea, Trisha are un nou profesor, pe domnul Falker, care reuseste in prima faza sa opreasca jignirile care vin din partea celorlalti copii, cu o singura exceptie, jignirile din partea lui Eric. Ca sa evite toate neplacerite, Trisha a inceput sa invete pe de rost pasajele care ii erau solicitate la scoala, insa domnul Falker a identificat problema cu care de fapt se confrunta Trisha si anume ca sufera de dilaxie. Impreuna cu un consilier specializat, domnul Falker a facut lectii suplimentare cu Trisha si aceasta a reusit sa dobandeasca tainele cititului, Atunci cand a citit primul paragraf pentru prima data “domnul Flaker si domnisoara Presssy aveau ochii umeziti de lacrimi”. Dupa ce a citit primul paragraf si-a adus aminte de vorbele buniciului “Mierea e dulce precum învățătura. Iar învățătura e ca albina care a făcut mierea. Trebuie s-o alergi mult printre paginile cărții până s-o prinzi.,” nu o sa va dezvalui contextul, va las sa descoperiti povata dintre paginile cartii.

Intamplarea povestita in aceasta carte ne face sa ne simtim increzatori ca acolo unde exista implicare si determinare….cu siguranta vor aparea si rezultatele. Fetita dojenita de ceilalti colegi, nesigura si suparata pe ea ca nu poate citi a ajuns peste ani o scriitoare cunoscuta cu peste 100 de carti publicate.

Ilustratiile sunt absolut deosebite si pot fi citite fara cuvinte, este una dintre caracteristicile care conteaza foarte mult pentru mine deoarece o ajuta pe Sofia sa intre mai bine in poveste.

Aici este relatarea Patriciei Polacco despre domnul Falker : https://www.youtube.com/watch?v=4uxlMV8uJAs , in ochii ei i se citeste recunostinta despre omul care i-a schimbat viata.

Si aici: https://www.youtube.com/watch?v=C12YTXnyeg8 detaliaza despre cum au afectat-o jignirile colegilor si cum s-a desfasurat procesul de invatare alaturi de profesorul sau.

Spor la citit!

Recommended Articles