Povestea unei micute caprioare

Incerc sa ii aleg Sofiei cat mai multe carti cu mesaje, mesaje care sa ne ofere posibilitatea sa discutam si sa exploram idei noi, sa ne punem intrebari si sa descoperim lumea in moduri cat mai diferite. Una dintre aceste carti este “Povestea unei micuțe căprioare” scrisa de Rodoula Pappa si ilustrata de Célia Chauffrey si care a aparut la editura Cartemma (https://www.cartemma.ro/carti-pentru-copii/povestea-unei-micute-caprioare.html) . O carte care exploreaza ideea de libertate si curajul de a infrunta teama de necunoscut.

Intr-un oras nici prea mare, nici prea mic era o gradina zoologica in care traiau foarte multe animale aduse din toata lumea. Printre acestea se afla şi o micuta caprioara. Aceasta fusese adusa acolo dintr-o padure indepartata pe cand era doar un pui si nu vazuse niciodata lumea mare si frumoasa din afara gradinii. Pentru ca auzise foarte multe despre lumea din afara, caprioara isi dorea sa ajunga la ea…. Lucru care se va schimba intr-o seara cand a gasit poarta descuiata. Va indrazni oare sa isi paraseasca cusca? Si ce va descoperi ea afara?

Mesajul cartii se imbina perfect cu ilustratiile, ilustratiile ii ajuta pe micii cititori sa inteleaga cele doua lumi: lumea gradinii zoologice, in care animalele sunt ingradite in custi, si lumea de afara, cu paduri si cladiri in care caprioara este libera dar in care trebuie sa invete sa supravietuiasca. Intelegand libertatea pe care i-o ofera lumea din exteriorul custilor, caprioara se intoarce la prietenii sai din gradina zoologica si incearca sa ii convinga si pe acestia sa o urmeze. Discutiile care urmeaza sunt foarte captivante pentru cei mici si ii provoaca sa isi puna si ei propriile intrebari. Astfel, fiecare animal vorbeste despre nevoile si libertatile pe care acestia le resimt, din lispa curajului….sau poate datorita zonei de confort…sau poate de teama….aproape toate animalele aleg sa ramana in custile gradinei zoologice.

Singura care are o perspectiva diferita este o ursoaica care mentioneaza ca „Așa e viața… plină de bucurii, dar și de tristețe…” , acesta remarca si ca “Hmmm, se pare că și oamenii trăiesc în cuști. Ce-ar fi dacă într-o noapte ne-am întoarce la ei cu o legătură de chei?” o intrebare care a generat o discutie foarte interesanta cu Sofia.

Cel mai mult Sofiei i-au placut ilustratiile si pentru ca ii plac foarte mult diversele diorame si habitate pentru animale, i-am facut o padure pe care sa o poata exlpora in voie si sa isi imagineze cum se simte caprioara in padure.

Pentru o vizita printe paginile acestei minunate carti puteti urmari si filmuletul de aici: https://www.facebook.com/watch/?v=643091109802357

Iata si padurea noastra inspirata din aceasta poveste:

Spor la citit!

Recommended Articles