Uneori cei mici sunt plictisiti de jocurile si jucarile pe care le au. Cea mai la indeamana varianta pentru parinti este rotirea jucariilor, asa incat cei mici sa fie interesati de ele cand le redescopera dupa ceva vreme.
O alta varianta este sa integrati jocurile si jucariile in activitati distractive unde jucariile devin instrumente de joaca si isi schimba scopul initial.
Iata mai jos o selctie de activitati distractive care se pot face acasa indiferent de varsta.
- ZIUA unei anumite CULORI
Alegerea unei anumite zile pe care sa o dedicam unei colori ii ajuta pe cei mici sa asimileze o anumita culoare cu toate nuantele ei si de asocia la nivel cognitiv indicii vizuale. Culoarile joaca un rol vital in lumea in care traim, ele ne influenteaza gandirea si provoaca reactii, de aceea este foarte bine sa ii ajutam pe cei mici sa invete culorile inca din jurul varstei de 1 an.
Noi am ales ziua culorii verzi, am ales-o la intamplare si desi am avut emotii ca nu vom gasi suficiente obiecte….la final am descoperit ca avem in casa o multime de obiecte verzi š
Fiind o activitate pentru o zi intreaga am impartit-o astfel:
- vanatoare de obiecte verzi
- crafturi din obiectele verzi
- confectionarea unei broscute din hartie decupata
- peisaj cu vietati verzi
De dimineata am rugat-o pe Sofia sa isi aleaga haine verzi si apoi am pornit intr-o vanatoare de obiecte verzi. Inainte sa se trezeasca am ascuns prin casa obiecte de culoare verde. Am avut grija sa le pun in locuri cat de cat vizibile si sa ii dau indicii. In timpul vanatorii de culori am jucat si jocul: cald/rece, un joc care ne-a amuzat destul de mult.
Dupa vanatoarea obiectelor verzi, ne-am pornit prin casa cu scopul de a aduna tot ceea ce este verde si este fezabil sa il luam la joaca (avem la baie covorase verzi, pe acelea nu le-am luat desi…Sofia ar fi vrut š ).
Aventura noastra a inceput in dormitor si s-a termina la baieā¦astfel, am adunat cam ce a fost vizibil si de culoare verde: jucarii, tavi, castroane, prosoape, servete de bucatarie si carti.
Din obiectele adunate am realizat o fetita si un peisaj cu casute. La aceasta activitate a fost extrem de distractiv pentru ca am incercat sa cautam acele obiecte care sa semene cat de cat cu…ochii, gura, nasul, parul…. desi la inceput parea o adevarata provocare, usor…usor…fetita a prins contur si chiar a iesit mult mai bine decat ne-am fi asteptat.
Am folosit:
- parul este realizat dintr-un prosop de bucatarie
- capul este o farfurie de plastic
- din cuburile de lemn am realizat : ochii, nasul si gura
- corpul este dintr-o tava de plastic
- ca sa dam iluzia ca este imbracata am folosit o carte si fructe de plus
- mainile sunt din prosoapele de la baie
- picioarele sunt din carti
- incalatamintea din 2 castroane
Pentru peisaj a fost ceva mai usor pentru ca ne-am folosit de masinute si cuburi.
Peisajul a fost realizat astfel:
- acoperisul: prosop
- cosul de fum: pepene de plus
- casa: tava de plastic
- geamuri si usa: cuburi de lemn
- trunchiul copacului: o carte
- coroana copacului: o farfurie
- mere si masinute din plastic
Acestea doua ne-au fost noua la indemana, puteti face insa orice altceva, sigur o sa va iasa ceva foarte frumos :).
Ziua dedicata culorii verzi a continuat cu o broscuta, ocazie cu care am repetat si partile corpului. Aceasta activitate este extrem de utila pentru cei mici pentru ca ii ajuta sa inteleaga care sunt partile corpului si prin realizarea craftului sunt atenti la detalii si invata si cuvinte noi.
Dupa broscuta au urmat si alte vietati verzi pe care Sofia le-a lipit pe un peisaj printat. Am folosit un peisaj de padure, care sa evidentieze acele aninmale verzi si am pregatit animale verzi pe care le-am decupat si pe care Sofia le-a lipit.
Daca alegeti alta culoare, puteti cauta pe internet imagini cu: plante, animale, diverse obiecte si peisaje care pot fi integrate intr-o imagine complexa.
Gasiti aici toate materialele pe care le-am folosit si pe care le puteti printa (broscuta care poate fi confectionata din hartie decupata si lipita si imaginile necesare pentru realizarea peisajului)
2. FIGURINE DIN HARTIE dupa PLUS-urile preferate
Aceasta activitate este o provocare atat pentru parintiā¦cat si si pentru copii , dar la finalul careia prietenii plusati vor prinde viata si care cu siguranta va aduce multe zambete š
Nu va ingrijorati daca nu o sa va iasa copia fidela, important este sa va distrati impreuna!
Aveti nevoie de:
- Cateva plusuri drept model
- Hartie colorata
- Carioci
- Foarfeca
- Putina imaginatie š
3. PICTURA CU FURCULITA
Pictura ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte creativitatea dar le stimuleaza si creierul si ii ajuta si in alte zone. Majoritatea celor mici se bucura de o experienta de pictura “free style”, fara prea multe reguli,ceea ce ii ajuta sa se exprime liber. Pictura ii ajuta si la:
dezvolarea motricitatii, la imbunatatirea coordonarii maini-ochi.
- dezvoltarea motricitatii
- imbunatatirea coordonarii maini-ochi
- invatarea culorilor
- efectul amestecarii culorilor
- marimile (mic, mare)
- efectul apei pe hartie
- atentia la detalii
- dezvoltarea vocabularului
Pentru aceasta activitate nu aveti nevoie de pregatiri speciale: furculite si acuarele este tot ceea ce va trebuie ca sa va distrati.
Aceasta activitate incurajeaza creativitatea celor mici si ii ajuta si la exersarea motricitatii.
Din experienta noastra, va recomandam ca acuarelele sa fie puse pe o suprafata mai mare pentru a prinde culoarea pe furculita .
Iata cateva din ce am realizat noi.
Pentru mai multe idei si sabloane intrati aici: https://gargaritacurioasa.ro/?p=4751
4. PAPUSI DIN LINGURI
Cine isi mai doreste cateva papusele? Si nu orice fel de papusi….papusi realizate chiar de manutele celor mici. Aceste papusi sunt foarte usor de realizat si pot fi folosite:
Am folosit: linguri si lingurite de plastic, sarma colorata, banda autoadeziva, carioci si haine printate. Hainele le puteti descarca de pe internet, cautati ceea ce credeti ca ii va placea celui/celei mici si apoi le decupati.
- in scenete
- lipite pe un carton pot fi transformate intr-un tablou
- jocul de rol
Iata cateva exemple:
5. TABLOU DE FAMILIE
Realizarea tabloului de familie se poate face in mai multe moduri:
- pozele voastre reale, decupate si lipite
- desene cu carioci sau culor
- pictandu-va
- din hartie colorata
Noi am ales sa facem un tablou de familie din hartie colorata decupata in figuri geometrice. A fost o ocazie numai buna pentru Sofia ca sa repete si figurile geometrice si pentru aceasta, am avut langa noi o hartie cu toate formele geometrice si in timpul activitatii o rugam sa imi arate si pe plansa care este: cercul / patratul. Eu am realizat plansa doar cu acele figuri geometrice pe care le-am folosit si in tablou.
Aceasta a fost plansa figurilor geometrice:
Materiale necesare: carton, hartie colorata, lipici si carioci.
Pentru a da putina culoare tabloului noi am adaugat si alte elemente: o casa, soare, un copac si un ghiveci cu flori.
6. Distractie cu CAPACELE DE LA STICLE
capacele de plastic pot fi folosite in mai multe activitati, iata la ce ne-am gandit noi:
1. Numarat
2. Decorat desene
3. Pictat
4. Vanatoare de comori
5. Hraneste gargarita
6. Dezvoltarea motricitatii prin infiletare
7. Figurine cu plastelina
8. Pescuieste din apa
9. Sortare culori
10. Figuri geometrice
Toate cele 10 activitati de mai sus sunt detaliate aici: https://gargaritacurioasa.ro/?p=2822
Sofiei cel mai mult i-a placut cea cu inghetata. Prin aceasta activitate am urmarit ca Sofia sa exerseze numaratul.
Am desenat mai multe cornete de inghetata pe care am trecut: cifrele si numarul corespondent de buline. Sofia a trebuit sa puna numarul de cupe de inghetata indicat pe cornete. La final au iesit cornete vesele si colorate.
7.Pictura cu masinutele
Rotile masinutelor se pot transforma in adevarate pensule de dimensiuni si grosimi diferite. Aveti nevoie de :
- o tava de plastic
- acuarele care se pun pe tava intr-o cantitate mai mare
- cateva masiunte de plastic (va recomand sa fie din plastic ca sa poata fi curatate cat mai usor)
- hartie
Sofiei i-a placut tare mult aceasta activitate si am tot combinat culori diferite si am schimbat mai multe masinute pentru ca a fost curioasa sa vada ce fel de urme lasa fiecare masinuta š
8. VEHICULE, AER-PAMANT-APA
āVum-vum!ā…direct de acasa… am zburat, am mers pe apa si pe uscat.
Pentru organizarea activitatii am pregatit:
- Masinute mici
- Carduri cu vehicule
- Cateva printuri cu trasee si clasificarea: aer-pamant-apa (descarcate de pe pinterest dupa cautarea: air,land,water activities)
Daca avem carduriā¦activitatea este un succes, pentru ca Sofiei ii place foarte mult sa sorteze si sa asocieze cu ajutorul lor.
Cu ajutorul cardurilor, Sofia a sortat mijloacele de transport pe categorii si cu vehiculele s-a jucat pe traseele printate.
9. Habitate pentru animale
Habitatele senzoriale sunt foarte usor de realizat acasa. Cu ajutorul lor cei mici isi dezvoltÄ imaginaČia si pot invata informatii noi despre locul in care animalele traiesc. Hanbitatele senzoriale se realizeaza cel mai bine intr-o cutie sau o tava si cel mai bine este sa aduceti si elemente din natura: pietre, frunze, pamant, flori si tot ceea ce considerati ca ajuta pentru tema aleasa (fructe, legume, cereale)
Noi am ne-am inspirat dintr-un puzzle, acestea se numara printre preferatele Sofiei si cel mai mult ii plac cele de asociere.
Recent, a primit un puzzle cu animale pe care il face destul de repede asa ca, am profitat de ocazie ca sa facem si alte cateva activitati asociate acestuia.
Cel mai la indemana ne-a fost sa reconstituim habitatele si m-am pregatit cu:
-figurine cu animale
-carioci
-coli albe
-cateva elemente de decor de la un alt joc
-pietre, iarba si frunze
Pentru a va inspira pentru realizarea habitatelor puteti folosi imagini din: carti, postere, desene animate, atalase sau chiar din vacantele voastre.
10. CHIPURI ZAMBITOARE din orice gasiti prin casa
Pentru aceasta activitate m-am inspirat din conceptul āloose partsā, concept care a aparut prin anii ā70 si a fost promovat de catre arhitectul Simon Nicholson care definea āloose partsā ca fiind acele materiale care pot fi combinate cu altele in multiple variante si au ca scop incurajarea imaginatiei si creativitatii copiilor.
Acest concept imi aminteste de copilaria mea, atunci nu aveam vreo definitie ā¦aveam doar putine jucarii si imaginatie, asa caā¦impreuna cu fratele meu adunam din casa ce ne cadea in mana si construiam adevarate orase, magazineā¦chiar si cartiere.
Rezonez cu acest concept si cred ca este foarte important sa ajutam copiii sa isi dezvolte creativitatea.
Asa ca…am adunat diverse parti din jucariile Sofiei, accesorii, pietre, castane si flori si i-am propus sa desenam diverse chipuri. Nu va limitati: alegeti la intamplare orice va cade in mana, nu va ganditi foarte mult daca o sa va foloseasca la ceva sau nu….imaginatia este cea mai importanta.
Iata un exemplu pentru unul din chipurile pe care l-am facut:
- parul a fost facut din iarba
- agrafa din par dintr-o floare
- conturul fetei din betisoare
- ochii din doua felii de paine de la bucataria Sofiei + castane
- nasul: soltina de sare de la bucataria Sofiei
- gura: cuburi de lemn
Alegeti cu incredere la intamplare! O sa va distrati dupa aceea incercand sa le gasiti destinatia š
Foarte importante in aceste activitati sunt elementele naturale, ele ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte imaginatia si creativitatea si de asemenea, sa isi experimenteze senzorial diverse texturi.
Noi facem foarte des acest tip de activatate si cel mai mult ne place sa o facem in natura acolo unde de cele mai multe ori gasim adevarate comori: pietre de diferite dimensiuni si culori, frunze, crengute, flori, castane, conuri, fructe, pene…..si orice altceva are natura pentru noi.
Spor la joaca!