Copacul meu

Pe Gerda Muller, autoarea cartii, Copacul meu , am descoperit-o prima data in Cum Creste Gradina mea?, si ne-a cucerit prin delicatetea ilustratiilor si informatiile valoroase surprinse printre randuri de poveste.

De aceasta data, autoarea ne propune o poveste deosebita despre copaci, anotimpuri și natura. Ilustratiile sunt realiste si realizate cu foarte mare grija la detalii, astfel cartea poate fi folosita ca suport didactic pentru introducerea copiilor in lumea fascinanta a naturii.

Copacul meu are ilustratii deosebite…. sunt atat de frumoase si de vii… incat ai impresia ca esti intr-o padure adevarata. Este una dintre acele carti care raman in biblioteca celor mici pentru multi ani si pe care o putem folosi impreuna cu ei in foarte multe activitati.

Iata la ce am folosit cartea pana acum:

  1. I-am citit Sofiei povestea despre Bogdan și Catalina care merg in vacanta la verisorul lor, Radu, care are o casa in padure. Cel mai bun prieten al lui Radu este un stejar urias si batran. Pentru a-l vedea, copiii trebuie sa faca un drum lung, pana in adancul padurii. In jurul lui, copiii descopera viata padurii: familii de mistreti care se joaca in noroi, bursuci care ies noaptea sa se adape, veverite care se alearga prin crengile inalte.
  2. Am studiat copacul surprins in cele 4 anotimpuri si ne-am plimbat in padurea virtuala din carte
  3. Am folosit ilustratiile pentru activitati de cautare si am rugat-o pe Sofia sa imi arate: “unde este masina?” “unde este catelul?”
  4. Sofia a numarat diversele personaje din ilustratii “cati copii sunt in imagine?” “cate pasari sunt in copac? Cate dintre ele zboara?”
  5. Am vorbit despre viata in padure: plante, mamifere, insecte, pasari
  6. Am asociat figurinele pe care le avem cu imaginile din carte
  7. Ne-am dat liber la imaginatie si am realizat impreuna un copac (am folosit: carton, crengute, frunze si lipici)

Cei de la editura Frontiera au pregatit un material foarte util si plin de curiozitati pentru cei mici, puteti descarca gratuit o fisa de lucru cu activitati de aici https://editurafrontiera.ro/wp-content/uploads/2020/05/fisa_Copacul_meu.pdf . Fișa face parte din dosarul pedagogic „Copacul meu” conceput de prof. dr. Maria Cosmina Dragomir.  Activitatile se adreseaza, in principal, copiilor de scoala primara insa pot fi adaptate in functie de interesele celor mici.

Cartea este atat de complexa incat voi mai reveni si cu alte idei.

Spor la joaca!

Recommended Articles