Supa de pietre

Voi ce credeti? Chiar exista supa de pietre ca fel de mancare?

Ei bine….noi am aflat aceasta informatie citind “Supa de pietre”, scrisa de Iulia Iordan si ilustrata de Zelmira Szabo si care a aparut la Ediura Frontiera (https://editurafrontiera.ro/produs/iulia-iordan-supa-de-pietre/) .

Povestea “Supei de pietre” este foarte veche. Primul autor care i-a dat viata pe hartie a fost Madame de Noyer, una dintre cele mai faimoase jurnaliste franceze din secolul al XVIII-lea. Povestea ei avea ca personaje principale doi calugari iezuiti. Flamanzi, acestia au ajuns la o ferma, dar acolo nu i-au gasit decat pe copii. Calugarii le-au spus copiilor ca stiu sa faca supa dintr-o singura piata asa ca au luat o piatra pe care au pus-o intr-un ceaun cu apa si au pus-o la fiert. Apoi, dupa ce apa si piatra din ceaun a inceput sa fiarba, calugarii cereau rand pe rand diverse legume din gradina. In final, supa rezultata era atat de gustoasa, incat copiii au chemat vecinii si au admirat impreuna miracolul supei de pietre.

O varianta a acestei retete a fost publicata in The American magazine of wit, in 1808 si v-o las si voua aici in caz ca vreti sa o preparati : “se ia o piatra mare, se pune intr-o cantitate suficienta de apa clocotita; se condimenteaza cu piper și sare; se adauga trei sau patru kilograme de carne de vita, o mana de ierburi, cateva cepe, o varza si trei sau patru morcovi. Cand ciorba este gata, piatra poate fi aruncata. ”

STONE SOUP,” ENGRAVING BY WALTER MELION FOR THE COVER OF THE FIRST ISSUE OF STONE SOUP

Aceasta supa speciala este doar un pretext pentru a incalzi inima unui baitel respins de colegii sai.

Scriitoarea Iulia Iordan si ilustratoarea Zelmira Szabo imagineaza impreuna o poveste contemporana despre prietenie si singuratate, pornind de la vechea pilda europeana a supei de pietre. Eroii poveștii sunt Petru, un baietel singur, respins de noii sai colegi, și Smaranda, fetita cu inima mare, care reinventeaza pietrele si il aduce pe Petru la masa prieteniei.

Ilustrațiile sunt realizate in creion grafit si culori naturale obtinute din plante, Zelmira Szabo a reusit sa ofere o delicatete aparte paginilor si este astfel o invitatie la o lectura cu si pentru suflet. Pe pagina sa de facebook gasiti cateva povesti inregistrate si care poarta semnatura ilustratiilor sale: https://www.facebook.com/zelmiraszabo/

Pentru noi, intalnirea cu pietrele a fost o ocazie sa discutam despre: prietenii, despre certurile care pot aparea intre prieteni, cum gestionam aceste situatii si cum vorbim despre emotiile mai putin placute atunci cand ne certam cu cineva. La fel ca pietrele, si situatiile din viata pot fi mai dure sau mai fine, mai stralucitoare, mai mici sau mai mari si pot fi slefuite de maini sau suflete dibace.

La final, cartea ofera si o scurta incursiune in istoria vechii povesti “Supa de pietre”, de unde am aflat informatii foarte interesante si in care veti gasi si raspunsul la intrebarea: daca exista sau nu aceasta supa ca fel de mancare. Pana atunci…noi ne-am facut propria noastra supa de pietre pe care va invitam sa o savurati virtual

Spor la citit!

Recommended Articles