Strabunicul meu, Emil Racovita

Ziua Internationala a cartii și a drepturilor de autor se sarbatoreste anual pe 23 aprilie și este organizata de UNESCO in scopul promovarii lecturii, publicarii și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfasurat în 1995.

Pentru noi…Ziua Internationala a cartii este o ocazie pentru o noua calatorie printre paginile unei carti noi.

Am ales pentru Sofia cartea: STRABUNICUL MEU, EMIL RACOVITA, Autor: Andreia Petcu, Ilustrator: Eugen Berlo, aparuta la Editura Fronitera. (https://editurafrontiera.ro/produs/strabunicul-meu-emil-racovita/)

Sofiei ii plac foarte mult surprizele asa ca….pentru a-i creste interesul asupra acestei carti am impachetat-o si a gasit-o de dimineata pe masuta ei, zambetul ei a meritat cele 30 minute in care am cautat in toata casa o coala de impachetat J

Despre animalele polare si Antartica i-am mai vorbit Sofiei cu ajutorul cartilor de tip enciclopedii pentru copii si a cardurilor cu animale, “STRABUNICUL MEU, EMIL RACOVITA” este prima noastra calatorie “adevarata” in Antartica si prima intalnire cu Emil Racovita, primul roman care a ajuns in Antarctica in urma cu aproape 120 de ani (mai multe informatii despre Emil Racovita: http://emil-racovita.speosub.ro/biografie/)

Cartea le vorbeste celor mici despre povestea Mariei, o fetita care porneste intr-o calatorie aventuroasa pe urmele strabunicului sau, Emil Racovita.

Alaturi de Maria am descoperit ce ne trebuie in bagajul de explorator, am calatorit pe mare in bataia vantului, ne-am intalnit cu: pinguinii, balenele si orcile (animalele pe care le-a studiat strabunicul sau) si am aflat lucruri noi despre Antartica.

Daca pentru Emil Racovita, calatoria in Antartica a fost o noua intalnire cu necunoscutul, cartea este pentru autoare si lustrator o noua provocare 🙂

Calatoria Mariei a fost imaginata de catre Andreia Petcu. Aceasta este prima carte scrisa de Andreia si as zice ca formarea ei de biolog si inclinatia spre stiinta, se regasesc in paginile cartii , astfel, cei mici asimileaza usor informatiile despre Antartica si animalele intalnite aici.

Ilustratiile sunt realizate prin tehnica linogravurii de artistul Eugen Berlo, care debuteaza acum ca ilustrator de carte. Eugen Berlo a studiat matematica și arhitectura și are o sustinuta activitate de pictor si sculptor.

Noua ne-a placut aceasta calatorie, povestea este scrisa armonios si ilustratiile ii ajuta pe cei mici sa intre in pielea personajelor si sa afle lucruri noi.

Cum orice calatorie presupune pregatiri, ne-am insipirat si noi de la Maria, protagonista povestii si am confectionat impreuna cu Sofia:

  • un binoclu
  • un jurnal de calatorie
  • un zmeu in minuatura
  • un aparat de fotografiat
  • mica noastra Antartica

Va las mai jos poze din calatoria noastra.

Spor la calatorii cat mai interesante printre paginile cartilor!

Recommended Articles