Copiii sunt programati sa se joace, joaca este cea mai eficienta metoda de a-i invata pe cei mici competente importante.
Cuburile, artele plastice, jocul de rol, apa sau nisipul, jucariile pot stimula curiozitatea naturala a copiilor si ii ajuta sa inteleaga si sa descopere lumea inconjuratoare.
Iata pe scurt cateva idei de jocuri si jucarii potrivite in primii 5 ani:
- Artele plastice: creativitatea incepe sa se dezvolte in jurul varstei de 18 luni si se poate incepe cu o versiune simpla a artelor si cu ajutor din partea parintilor. Pictura, desenul, lipitul pe hartie contribuie la dezvoltarea motricitatii fine, a imaginatiei, a identificarii culorilor precum si a celorlate simturi. Desi acest tip de joc poate sa duca la pete si dezordine, deprinderile pe care le dobandesc cei mici merita tot efortul.
- Puzzle-urile: un joc clasic si foarte distractiv pentru copii. Le imbunatateste: concentrarea, capacitatea de a rezolva probleme si le intareste motricitatea fina. Satisfactia pe care o simte atunci cand vede imaginea completa ii va da incredere. Se incepe cu puzzle-uri simple, din 2-3 piese si pe masura ce invata principiile se creste treptat numarul de piese si complexitatea.
- Jucariile de construit: chiar daca va construi cel mai mic turn sau cel mai complex regat, cei mici isi intaresc motricitatea fina, se concentreaza si este si o oportunitate de a invata: forme, culori, dimensiuni.
- Jocul de rol: poate imbraca mai multe forme, de la utilizarea instrumentelor medicale de jucarie pana la deghizarea in anumite personaje. Jocurile de rol sunt foarte bune pentru stimularea imaginatiei, dezvoltarea lingvistica, fixarea cunostintelor despre lumea inconjuratoare, deprinderea anumitor abilitati practice.
- Joaca in aer liber: de la primii pasi pe care cei mici ii fac in iarba, noroi si asfalt si pana la mersul pe bicicleta, joaca in aer liber ofera foarte multe beneficii copiilor. Este un mod de a explora diverse texturi, isi dezvolta motricitatea si creativitatea si este un mod sanatos de a descoperi natura.
- Activitati senzoriale: dezvoltarea celor 5 simturi este foarte importanta in primii ani de viata. Se poate incepe cu explorarea diverselor texturi: materiale, pietre, apa si pe masura ce cresc cei mici isi pot construi diverse habitate cu ajutorul carora sa exploreze mediul inconjurator.
- Jocul de memorie: acesta este un joc foarte bun de a mentine atentia copilului, a imbunatati durata concentratiei si a dezvolta abilitatile de memorie. Se poate incepe cu 2,3 obiecte care pot fi puse in fata celui mic si dupa ce le observa, se ascund si cel mic trebuie sa spuna ce obiecte a a vazut.
- Jocurile de motricitate: Motricitatea fina poate fi stimulata prin joaca inca din primele luni cu ajutorul puzzle-urile de tip incastru si a jocurilor de sortare. De asemenea sunt multe activitati care se pot face acasa: transferul cerealelor cu linguri de diverse dimensiuni, introducerea pom-poms in diverse orificii, transferul de apa cu un burete. Motricitatea grosiera poate fi stimulata cel mai bine in natura: sotron, mersul in echilibru pe diverse borduri, pietre sau crengi mai mari de copaci, se pot desena diverse trasee cu creta sau pur si simplu alergatul in aer liber.
- Activitati practice: Dincolo de lumea jucariilor, activitatile practice starnesc interesul celor mici pentru viata reala si ii ajuta sa se simta responsabili. De la gatitul impreuna pana la curatenia din casa cei mici invata usor, usor cum este cu viata de adult.
- Minianturile: de tipul caselor de papusi, garaje, ferme, figurine, acestea pot fi folosite pentru a ajuta copilul sa inteleaga lumea. Jucariile se folosesc pentru a recrea situatii si experiente cu care s-a intalnit deja sau sa isi imagineze anumite situatii noi. Jucariile miniaturale sunt foarte bune pentru promovarea jocului independent, cei mici se vor juca singuri si isi pot crea diverse jocuri imaginare sau reale.
- Cartile: cartile ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte vocabularul, sa calatoreasca in lumi imaginare si sa afle informatii noi despre lumea inconjuratoare. Un mod intersant si distractiv pentru cei mici de a explora cartile este de a crea diverse scenete in baza povestilor, personajele prind viata si ii ajuta sa inteleaga mai bine mesajul acestora.
Peste toate, joaca copiilor poate fi amuzanta si relaxanta si pentru parinti. Este important sa identificam acele activitati care ne fac placere tuturor si sa le facem loc in programul nostru zilnic.
Si acum, de la teorie … la practica. Iata mai jos idei de activitati pe care le puteti face cu cei mici. Protagonistii sunt prietenii gargaritei care si-au facut timp si ne-au trimis cateva din activiatile lor.
La multi ani, copii mari si mici! Sa avem un 1 Iunie cu multe zambate si jocuri minunate!
Bibiliografie: “Joaca, Solutii distractive pentru buna dezvoltare a copiilor in primii cinci ani”, Amanda Gummer. Editura Trei