Sofiei i-am facut cunostinta cu lumea cartilor inca din primele luni. La inceput i-am prezentat carti cu imagini simple, alb-negru, si treptat am trecut de la cele cu o imagine pe pagina, la carti de cautare si usor, usor am ajuns la povesti ilustrate. Acum, la 2 ani si 7 luni, are rabdare sa descoperim impreuna o carte, chiar si o ora.
Cartile sunt pentru noi un mijloc prin care descoperim lumea impreuna: cuvinte, emotii, actiuni si multa magie, o magie pe care doar intre copertile cartilor o poti gasi.
II ofer Sofiei acces la carti cat mai diferite deoarece consider ca din fiecare poate invata ceva.
In aceasta perioada imi focusez atentia pe activitati si carti cu tematica Pastelui: crafturi colorate, carti, asocieri, dezvoltarea vocabularului si activitati senzoriale.
Asa ca, am inceput sa caut carti care sa ne aduca cat mai aproape de acesta perioada speciala. Unul din titlurile care mi-a atras atentia este Recenka și ouăle de Paști, aparuta la editura Frontiera (https://editurafrontiera.ro/carti-pentru-copii) Dupa „Ouca” (Olenka de Gaya Wisniewski), prima prietena de la editura Frontiera, Recenka se pare ca va ramane o perioada, in lista scurta de preferinte.
Recenka și ouăle de Paști este o poveste de inspiratie ruseasca despre traditia pictarii oualor, dar și despre relatia emotionanta dintre Babușca si o gasca salbatica, ratacita in curtea vechii casute a batranei. O prietenie emotionanta se leaga intre Babușca si Recenka, pregatindu-le pe amandoua pentru o mica minune de Paști.
Autoarea cartii este Patricia Polacco, o indragita autoare și ilustratoare americana pentru copii. Ea provine dintr-o familie cu traditii culturale mixte: irlandeze dupa tata și ruso-evreiesti dupa mama. Va recomand sa o urmariti pe pagina sa de facebook: https://www.facebook.com/Patricia-Polacco-89811673029/, in aceasta perioada citeste periodic o parte din povestile sale. Povestea Recenka și ouăle de Paști o gasiti in interpretarea autoarei aici: https://m.youtube.com/watch?v=OlmUP3GgDf0
Mie imi place sa descopar cartile impreuna cu Sofia asa ca, nu o sa va dau prea multe destalii despre povestea in sine. Ma rezum in a va spune ca ilustratiile sunt absolut deosebite, o ocazie atat pentru parinti cat si pentru copii de a calatori printre traditiile incondeierii oualelor de Pasti rusesti.
Dupa ce am citit impreuna cartea, am decis sa o folsesc ca punct de plecare pentru cateva activitati inspirate din povestea Recenkai:
1. Oua incodeiate: am vorbit despre traditia incondeierii oualelor si am decorat cateva oua desenate, folosind ca model cateva desene rusesti gasite cu ajutorul prietenului google translate
2. Papusi in rochite traditionale rusesti: cu ajutorul unor linguri de lemn am creat cateva papusi cu rochite asemanatoare celor din carte
3. Ciclul vietii: am vorbit despre ratusca care se naste din ou
4. Colorat: pe pagina de facebook a Patricei Polacco am gasit cateva desene care pot fi printate si colorate
Va mai las mai jos activitatile pe care le-am facut noi si resursele pe care le-am folosit.
Spor la citit!